уторак, 24. септембар 2013.

DA LI SU DIJAMANTI VEČNI?

„Men grow cold as girls grow old
And we all lose our charms in the end
But square cut or pear shape these rocks don't lose their shape
Diamonds are a girl's best friend“

Prelepa Merlin Monro nije slučajno pevala da su dijamanti najbolji prijatelji žena jer sve je prolazno, a samo su oni večni. I nije ni slučajno to što ova pesma ne samo što je postala pravi muzički evergrin, već je i najbolji promoter vrednosti najmoćnijeg „kamena“ na svetu. Najtvrđi, najlepši, najvredniji... Uz bilo koju priču o dijamantima uvek neminovno ide i prefiks „naj“. Da li zbog neprevaziđene lepote prelamanja svetlosti i igre boja unutar njegovog „srca“, dijamanti spadaju u one kategorije lepota koje nas vekovima već fasciniraju svojim mističnim svojstvima. Muškarci za njima posežu ne bi li osvojili ženska srca, a žene ih vole jer simbolizuju neprolaznu lepotu i moć.

I, da, dijamanti zasita jesu moćni jer je su neprolazni budući da je u pitanju najtvrđi materijal na svetu, otporan na bilo kakvo habanje. Zbog toga se i kaže da su dijamanti večni. Pa kada se na toj neprolaznosti „naslika“ i magija boja i igra svetlosti i senki i blistavi odsjaji od kojih se zenice oka šire, to čarobno „platno“ pripoveda jedinstvenu priču kojoj nema kraja. Plutarh je nekada davno rekao da „duša zaljubljenog čoveka živi u tuđem telu“. Ima li onda boljeg mesta da se ta zaljubljena duša šćućuri i voli od čarobnog kamena koji blista na ruci? A ako se uz to još doda da su dijamanti i izuzetno retki i sve ih je manje, jer samo 20% iskopanih dijamanata spada u rang takozvanih „gem quality“ dijamanata, onda je posedovanje takvih dijamanata neminovno i znak prestiža.

Dijamanti "gađaju" srce...

O dijamantima se prvi put progovorilo u drevnoj Indiji, 500. godine p.n.e, a naziv koji potiče od grčke reči „adamas“, što znači „neuništiv“, govori nam da je ovaj prelepi kamen od davnina bio simbol večnosti i trajnosti. Vremenom je njegova snaga rasla pa je postao i simbol uspeha, strasti i večne ljubavi. Jer šta bolje može ovekovečiti nečija duboka osećanja, koja sa nekim želimo da podelimo „i u dobru i u zlu, dok nas smrt ne rastavi“, nego simbol lepote koji je večan? Zbog toga su dijamanti sinonim za ljubav i zavetovanje pa je verenički prsten sa dijamantom najmoćniji „afrodizijak“ za tako željeno „Da!“

Iako je nekako uobičajeno da su muškarci ti koji ženama poklanjaju čarobne dijamante, emancipacija žena je promenila redosled nekih stvari pa su žene same sebe počele da vole na ovaj neprolazni način. Verovatno je i već pomenuta himna dijamantima doprinela da se stihovi: „Men grow cold as girls grow old, But square cut or pear shape these rocks don't lose their shape“ pretvore u svojevrsnu životnu filozofiju modernih žena. Zato više nije nikakva retkost da žene same sebi poklanjaju i kupuju nakit od dijamanata kao znak uspeha, prestiža i ljubavi, jer ako sami sebe ne volimo, da li će nas voleti i drugi? A, mora se priznati i da vlasnice ovog svetlucavog blaga zrače nekim posebnim samopouzdanjem koje verovatno dolazi od saznanja da su ga same sebi podarile. Za razliku od skupe garderobe, obuće, tašni i različitih tehnoloških novotarija koje vremenom ipak prolaze, dijamanti imaju vrednost dugotrajnosti koja ne prolazi. A vrednost im samo može rasti, što i jeste slučaj još od 19. veka pa do danas, pa je komad nakita ukrašen dijamantima nešto što se može prenositi sa kolena na koleno a da se vrednost samo uvećava.

I da citiramo na kraju lisicu koja svom Malom princu reče: „Čovek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.“ 

U pravu je, ali kako u životu uvek ima i izuzetaka, dijamanti su definitivno jedan od njih jer jedino oni preko očiju direktno vode u srce...  

Нема коментара:

Постави коментар