недеља, 10. фебруар 2013.

REČNIK DEČIJIH NEDOUMICA - "PELENIZMI" vs. "FEŠNIZMI"

I opet ja nekompetentno o jeziku... U jeku "modernizacije" i "bogaćenja" srpskog jezika najrazličitijim jezičkim "gedžetima", pade mi na pamet genijalna ideja (skromnost mi ispot kuta spava...) da naš jezik osavremenimo - dečijim slengom! Pa stvarno, kad mogu belosvetski "fešnizmi", zašto ne bi mogli i domaći "pelenizmi"... :-)))))

Svako ko je imao kontakt sa pripadnicima date "društvene grupe" (da budem u skladu sa definicijom slenga) zna da su deca stvarno genijalni jezički pregaoci, koji nesebično osmišljavaju najoriginalnija rešenja zarad uprošćavanja različitih "odraslih" jezičkih zavrzlama (sigurna sam da vam je nakon ove rečenice jasno na kakve zavrzlame mislim...) Za razliku od nas "odraslih", kod dece je sve vrlo jednostavno i jasno. Tako, kada dete vidi odlomljeni štap pokraj drveta, sasvim je logično da vam kaže da je "drvo OGRANILO štap". Pa, zar nije... Ili, kada pokraj vas prođu kola Hitne pomoći, dete će vam reći da ste upravo videli "tinuninska kola". Kratko i jasno! Deca su i filozofi, i to napredna vrsta. Pa će vam vrlo jednostavno objasniti da je "sada posle"! Deca su i ozbiljni kulinarski stručnjaci i kritičari pa, ako vam dete jelo nazove "bljakavo", ooooozbiljno razmislite o svojim kulinarskim sposobnostima! Jer, da li biste vi jeli "bljakavo" jelo?!? Misliiiim.... Ali, stvaaaaarno.... A kada glad obuzme dečiji stomak, vrlo se jasno izrazi želja da bi se jela jedna "pileća kokoška". Eto, deca znaju ko je stariji - kokoška ili jaje...

Dete u kostimu djavolčića


Kada padne sneg, sasvim je logično da se zemlja "osnežila", a za Novu godinu se, normalno je, "jelki jelka!" Kada se dva Deda Mraza potuku, jedan mora da "ugine". Nema tu cile-mile i trte-mrte... A kada, ne daj Bože, detetu pokušate da obujete neomiljene cipele, vrlo jasno će vam reći da mu "ne bolite nogu!" Jer, od ružnoće hoće noge da bole... A, hoće, vala i cipele... Pa kada se detetu više ne hoda, staće ispred vas i reći da ga "cipele bole" sa objašnjenjem da taj bol lako prolazi ako ga nosite.

Ujutru, kada dođe vreme za ustajanje, a detetu se baš i ne ustaje, lako će vam reći da ga ne "otpokrivate". A kada mu se "zaglavi mozak" najefikasnija terapija je pomoću "otpušivača". Naaaročito obratite pažnju na "prekidače za pokvarivanje" u vašim domovima, jer mogu imati fatalan efekat. Ukloniti svaki, odmah!!! Kada noću pada kiša, i još uz to grmi, molim vas da oblacima kažete da više "ne lupaju sa neba" jer dete ne može da spava!

Eto, vrlo kratko, jasno, logično i, što je najvažnije, srpsko! :-))))))

Ako imate neke vaše primere, ljubazno zamoljavam da ih pošaljete. Ko zna, možda napravimo "Rečnik dečijih nedoumica"... :-))))))

2 коментара: