петак, 1. фебруар 2013.

"BAJKA O IVICI I RIBICI"

Juuuu, što su se bajke, bre, pokvarile... Evo jedna se već danima reklamira i ne skida sa televizora i koječega još (penjući se na koješta), ozbiljno ugrožavajući redovna "sapunjanja" nacije. Ne pamtim dobro, godine već čine svoje, ali mi se pričinjava da joj parafraza fabule ide otprilike ovako:

"Bilo jednom jedno kraljevstvo sa dva kralja. Jedan "niži", drugi "viši". Izvori iz tog doba govore da su se odLIČNO sLAGALI. I kako to u bajkama obično biva, dušmani bili ljubomorni na njihovo lepo sLAGANJE pa rešiše da im pomute zajednički bunar. I to ni manje ni više nego pomoću jednog Ivice i jedne "ribice". U bajkama ribice su obično zlatne, ispunjavaju tri želje i ulove ih siromasi ili oni u nevolji. Ali u ovoj bajci "ribica" je bila crna, ispunjavala je samo jednu želju i, što je najgore, ONA je lovila, i to one "pozicionirane". Naopako sve! Bila ona vrlo lukava pa prevarila svoj "pozicionirani plen" da joj dođe, kbj. u radnu posetu. I "plen" naivno priđe k ...., ali tamo umesto "posla" bio poziv za "posle"...."

Kao što rekoh, pamćenje (a i vid) me ne služe baš doboro u poslednje vreme, ali mi se čini da je otprilike ovako... Šaljiva je bila ova bajka, bar tako kažu njeni autori, ali ono što nije ni malo šaljivo jeste frka tektonskih razmera što se diže na tu "ribicu". Bajke bi trebalo da imaju srećan kraj, ali ova nikako, bre, da se svrši...

(Dotakli smo dno odavno, ali ipak pokušavamo da ga produbimo...)

NOVI BAJ D USPUT TEKST: 
ZAŠTO ŽENE NIKADA NEMAJU ŠTA DA OBUKU?

Нема коментара:

Постави коментар