уторак, 05. фебруар 2013.

AEROBIK ZA DOMAĆICE

Drage moje, prođoše koooonačno svi silni praznici, ali ostaviše VIDLJIVE posledice... Minimum 5kg u plusu... Straaaašno!!!! Za jednu domaćicu to je neprihvatljivo! Zbog toga što joj je "fitnes centar" na dohvat ruke svakodnevno. Hajde neka se neka zaposlena dama pohvali privilegijom da su joj sprave za zatezanje, rastezanje, stezanje, savijanje... svakodnevno dostupne i to neograničeno (doduše, njima su te "sprave" dostupne posle radnog vremena na istoj lokaciji, ali to je druga priča...)! Da, da, drage moje, pristup izvoru lepote i zdravlja za vas je bez roka trajanja (...sa eventualnim rokom trajanja domaćice, ali i to je neka druga priča...). Zbog toga je nedopustivo da se na vama primećuje povećanje "gabarita" (izuzev prednjeg i zadnjeg "trapa" jer su ti delovi afrodizijačkog karaktera...). Zbog svega toga, rešila sam da vam pomognem da svoj kućni "nerad" iskoristite na što bolji način.

Vežba prva: NAMEŠTANJE KREVETA

Počinjemo lagano, naravno, da ne bi došlo do eventualnog ušinuća ili istezanja fatalnog karaktera za vašu porodicu.

Dakle, prva stvar koju morate da uradite jeste da uveče obavestite sve članove domaćinstva da ujutru ni slučajno ne pipaju svoj krevet (izuzev trenutka kada se odvajaju od njega), jer što više kreveta za nameštanje, to više zagrevanja za vas. Ćebad i posteljinu istresati po 10 puta svakom rukom, ali BEZ PAUZA da bi se što bolje i brže zagrejali. (Ne obraćajte pažnju na prolaznike ispod, neka oni obraćaju pažnju na vas! Odlična vežba za jačanje samopuzdanja!) Nakon toga priđite "radnoj površini" tj. krevetu i energičnim pokretima "istucite" jastuke, po 10 puta svakom rukom, pokupite ih i spakujte sve tako da bude nemoguće utvrditi da je neko u krevetu boravio cele noći.

Vežba druga: OBLAČENJE DECE (i muža, ako ga ima)

Druga vežba je izuzetno dobra jer vežba vaše strpljenje i uključuje sve mišićne grupe istovremeno (naročito moždane). Dakle, decu nikako nemojte učiti da se oblače sama jer ako oni to nauče, vaša lepota će platit cenu!!! Ukoliko imate više "komada" dece, oooobavezno je da ih oblačite u isto vreme. Na taj način će ova vežba dati najbolji rezultat. Dok jednom detetu JEDNOM rukom navlačite čarape, drugom rukom u isto vreme povlačite pantalone ili suknju drugom detetu. Onda promenite ruke i "rekvizite": čarape za drugo dete, pantalone ili suknja za prvo dete. Ipak, bitan je sklad... Vežbu prilagoditi uzrastu dece. Dok se bavite decom, nikako ne zaboraviti da u isto vreme povedete računa i o "jačoj polovini" da iz kuće slučajno ne izađe u različitim čarapama i neprecizno ispeglanoj košulji. Pazite, vaš ugled je u pitanju!!!


Žena na štiklama, usisava ali u isto vreme skida gaćice
Motivacioni slogan svake domaćice

Vežba treća: ODVOĐENJE DECE U VRTIĆ, ŠKOLU...

(Ukoliko su deca manjeg uzrasta, ova vežba se primenjuje prilikom šetnje po parku)

Najbitniji segment ove vežbe je dinamičnost. Jaaaako je važno da vaši pokreti budu sasvim usklađeni i energični. U isto vreme raditi ruke, noge, leđa i vrat (pazite na disanje...) tako što ćete sav teret za decu staviti na vas. Rančeve, kese, presvlake, užine i...  rasporediti po sebi na osnovu težine kako biste se ravnomerno opteretili.To je važno zbog kičme jer se neće dobro uvežbati ako nije ravnomerno (pre)opterećena... Za šetnje po parku preporučujem da dete pustite da ode što dalje od vas kako biste mogli da aktivirate noge trčeći... Jer, brzi hod i trčanje ipak nije isto...

Vežba četvrta: ČIŠĆENJE KUĆE

E, ovo je ono pravo! RAJ za mišiće! Preporuka je da kuću čistite svakodnevno, celu, u stilu generalke, ali ubrzanijeg tempa zbog rezultata... Početi od kupatila i ribanja kade, lavaboa, wc šolje, poda... Odlične vežbe za ruke i leđa. Kada završite (da se cakli), pređite u kuhinju i ponovite sličan scenario: ribanje sudopere, radne površine, šporeta, frižidera i drugih eventualnih kućnih aparata (mada, šta će vam kada ste vi tu...). Kada završite sa kuhinjom, pređite na sređivanje soba. Brisati prašinu, podove i nameštaj do efekta visokog sjaja jer je to garancija da su mišići dali svoj maksimum pa će i rezultati biti isti. Obavezno ribanje tepiha u svim prostorijama jer je to najbolja vežba za ruke, guzu, leđa (i kolena). Usisavanjem fantastično istežete leđa!

Vežba peta: KUVANJE

Iako vam se možda čini da ovo ne spada u kategoriju "aerobnih" aktivnosti, varate se. Važan je pristup. Ukoliko povrće seckate prosečnom brzinom od 30km/h, vaši bicepsi će pevati od miline! Kada mešate jelo, obavezno je da koristite obe ruke naizmenično, po deset mešanja svakom. Brzinu prilagoditi gustini jela. U isto vreme menjajte nogu na kojoj stojite, u skladu sa rukom kojom mešate, kako biste zatezali prednju ložu i gluteus.

ISTEZANJE

Kada sve ovo završite, obavezno je istezanje mišića. Počnite lagano, svlačenjem kućevno-radne uniforme pa ubrzajte oblačenjem vankućevno-radne uniforme, a onda ubacite u treću brzinu kako biste stigli da na vreme pokupite decu iz vrtića i škole... Jer vreme je... :-)
Нема коментара:

Постави коментар